ТОВ АДВОКАТ В ЕВРОПЕ

ТОВ "АДВОКАТ В ЄВРОПІ" прокоментував, на що розраховувати пасажирам автобуса, який потрапив у ДТП в Польщі

...

<div>Сума, котру страхова компанія може виплатити для одного пасажира, що подорожував автобусом, котрий злетів з дороги в Польщі - 200 тис. грн. Натомість, якщо би ліквідація шкоди відбувалася по законодавству Республіки Польщі, сума до виплати сягала би до 5 млн. євро.</div> <p>Ми пояснимо, в чому полягає різниця, між ліквідацією шкоди в 200 тис. грн та 5 млн. євро. Та що робити, <a title="Виплати учасникам дтп в Європі" href="http://advokatveurope.com/poslugy/vidshkodyvannya-dlya-uchasnykiv-dtp-v-evropi/" target="_blank">коли ДТП трапилося за кордоном</a>, а страхова платить по законам України. </p> <p>Врегулювання наслідків дорожньо-транспортної пригоди, що сталася на території Європейського Союзу. В контексті визначення законів, які будуть застосовуватися при розгляді претензій потерпілого. Регулюється положеннями Гаазької конвенції від 4 травня 1971 року про право, що застосовується до дорожньо-транспортних пригод, та постановою № 864/2007 Європейського парламенту та Ради Європи від 11 липня 2007 року про право, що застосовується до позадоговірних зобов'язань (Рим II).</p> <p>Відповідно до ст. 4 Гаазької Конвенції, є винятки, коли застосовується право реєстрації транспортного засобу та постійного місця проживання потерпілих, а не право держави - місця ДТП:<br />а) якщо в аварії бере участь тільки один автомобіль, який зареєстрований в іншій державі, ніж та, в котрій стався нещасний випадок, відповідальність страхової компанії перед третіми особами регулюється законодавством держави реєстрації транспортного засобу:<br />- по відношенню до водія, власника, та будь-якої іншої людини що має право на авто, незалежно від їх місця проживання,<br />- якщо потерпілий є пасажиром, та якщо його місце постійного проживання відрізняється від того, в якому сталася аварія.<br />- по відношенню до потерпілих, які знаходиться поза транспортним засобом на місці події, якщо мають місце постійного проживання в країні реєстрації транспортного засобу. Якщо є багато жертв, закон що застосовується до кожного з них, визначається окремо.<br />б) у випадку участі декількох транспортних засобів в ДТП, положення підпараграфа (а) застосовуються лише у випадку, якщо всі транспортні засоби зареєстровані в тій же країні.<br />в) якщо в аварії бере участь багато людей поза транспортним засобом або транспортних засобів на місці аварії, положення а) і б) застосовується тільки якщо всі ці особи мають своє постійне місце проживання в країні реєстрації транспортних засобів;</p> <p>Так як всі потерпілі туристичного автобуса були громадянами України, не було інших авто-учасників ДТП з іноземною реєстрацією. Ліквідація шкоди відбуватиметься по законодавству України. Єдиний випадок, що може гарантувати <a href="http://advokatveurope.com/dtp-polshi-jak-povernuty-kompensaciu-za-vtrachene-zdorovia/" target="_blank">ліквідацію шкоди по законодавству Республіки Польщі</a>, це наявність у потерпілого карти тимчасового або постійного побиту в Польщі. </p> <p>Омельянчук Юрій </p> <p><a href="http://advokatveurope.com/uk/" target="_blank">ТОВ "Адвокат в Європі"</a></p> <p>+38-097-48-204-48</p>

ТОВ АДВОКАТ В ЕВРОПЕ

проспект Воли 4,